Substancje ze skórki mango naśladują resweratrol

18 czerwca 2012, 14:49

Naukowcy z University of Queensland odkryli, że w skórce, ale nie miąższu, dwóch odmian mango - Irwin i Nam Doc Mai - występują związki hamujące adipogenezę, czyli różnicowanie preadipocytów do dojrzałych komórek tłuszczowych.



Planety z "niemożliwego" związku

25 kwietnia 2013, 12:18

Z opublikowanego w Physical Chemistry Chemical Physics artykułu pt. "Novel stable compounds in the Mg-O system under high pressure" dowiadujemy się, że wnętrze planet może być zbudowane z innych materiałów, niż dotychczas sądziliśmy


Autoimmunologiczna narkolepsja

20 grudnia 2013, 13:46

Gdy w 2009 roku wybuchła epidemia świńskiej grypy w Chinach zanotowano znaczne zwiększenie się przypadków narkolepsji. Tymczasem w Europie u 1 na 15 000 dzieci, którym podano szczepionkę przeciwgrypową Pandermix, również rozwinęła się narkolepsja


Jedzenie jest uzależniające, ale cukier czy tłuszcz nie są jak kokaina lub heroina

10 września 2014, 08:53

Ludzie mogą być uzależnieni od jedzenia jako takiego, ale nie od specyficznych pokarmów, takich jak produkty bogate w cukier bądź tłuszcz.


Unikanie niedoboru snu złagodzi przebieg lub odwróci choroby metaboliczne?

9 marca 2015, 11:20

Utrata 30 min snu dziennie może sprzyjać tyciu i niekorzystnie wpływać na kontrolę poziomu cukru we krwi.


Kadzidła palone w pomieszczeniach bardziej szkodliwe od papierosów

26 sierpnia 2015, 12:25

Porównanie dymu ze spalania kadzideł i papierosów dało zaskakujące rezultaty. Wyniki uzyskane przez Chińczyków opublikowano właśnie w piśmie Environmental Chemistry Letters.


Pewne bakterie z jamy ustnej zwiększają ryzyko udaru krwotocznego

17 lutego 2016, 11:54

Badanie chorych hospitalizowanych z powodu ostrego udaru wykazało, że istnieje związek między udarem krwotocznym a występowaniem w jamie ustnej Cnm-pozytywnych szczepów Streptococcus mutans (u bakterii tych występuje gen cnm, który koduje wiążące się z kolagenem typu I białko Cnm).


Związki spadków ciśnienia po wstaniu z demencją

13 października 2016, 05:23

Ludzie, którzy często mają spadki ciśnienia i zawroty głowy po wstaniu, znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka demencji.


Białko Klotho na poprawę pamięci i umiejętności ruchowych

9 sierpnia 2017, 11:18

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco odkryli, że podawanie myszom w różnym wieku i kondycji fragmentu białka Klotho szybko poprawia ich osiągi poznawcze i fizyczne.


W mleku i wołowinie występują bakterie, które powiązano z reumatoidalnym zapaleniem stawów

31 stycznia 2018, 06:25

Szczepy bakterii występujące w mleku i wołowinie mogą być wyzwalaczem dla reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS) u osób z grupy genetycznego ryzyka.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy